Tilaa uutuusilmoitus

”Koska rumasta ei sovi julkisesti puhua, maamme on täynnä rumia rakennuksia”, sanoo muotoilija Kaj Kalin. Niitä ilmestyy kuin sieniä sateella.

”Tiesittekö muuten, että Helsingin rakennustarkastajat eivät anna lupaa uudisrakennusten koristeille. Ornamentti on rikos.”

Kalin jatkaa, että Suomi ei ole korkeatasoisen arkkitehtuurin maa.

”Kauheimpia ovat kauppakeskukset, virastot ja koulut. Lainsäädäntömme suojelee rumuutta.”

(Avotakka 11/17)


Toimittaja Satu Vasantola kysyi muutamilta ihmisiltä, milloin ihmisen periaatteiden ja tosielämän välinen ristiriita ärsyttää eniten.

”Eniten ärsyttävät nämä: Ihmiset, jotka lentävät Pattayalle viisi kertaa vuodessa, mutta arvostelevat silti toisten autoilua. Muiden lihansyönnistä mussuttavat vegaanit, joilla on lemmikkinä lihaa ahmiva koira. Kehitysyhteistyötä tekevät ja epäitsekkäinä auttajina esiintyvät ihmiset, joilla on eksoottisissa komennuskohteissaan isot palkat, appelsiinipuut ja koppalakkinen autonkuljettaja.”

Vasantola toteaa, että ympäristönsuojelun näkökulmasta yksi valinta on yli muiden: todellinen luonnonystävä ei lisäänny.

”Mutta kuka luopuisi lapsitoiveista ympäristösyistä? En minä aikakaan. Eihän siihen ole pystynyt edes Pentti Linkola.”

(Helsingin Sanomat 29.10.)


Kirjailija Eve Hietamies osti nettikaupasta systeemin, jossa maalipurkin sisältö kaadetaan maalitelan sisään, jolloin maali virtaa koko ajan, eikä tarvitse erikseen kastaa telaa maaliin.

”Vaikka kuinka maalasin, tela jätti tyhjiä läikkiä. Valumattomaksi kehuttu maalitela valui koko ajan saumoista ja sotki lattian.”

Hietamies lohduttautui sillä, että postissa odottivat silmäpussinesteet. Videossa nainen taputtelee pari tippaa silmäpussilleen, ja minuutin päästä pussit ovat kadonneet.

”Neste ei toiminut. Vaikka kuinka peilailin, naama oli tasan samanlainen kuin minuutti sitten. Vähän lohdutti, että postissa tuli kännykkäpidike. Sen avulla kännykkä roikkuu ratista niin, että kun katsoo kännykän navigaattoria, ei tarvitse siirtää katsetta ratista.”

Kännykkä ei mahtunut pitimeen.

(Apu 42/17)