Etusivu
Your Language: fi
Tilaa uutuusilmoitus

Kun turhina pidetyt väliseinät on purettu, vessa ja kylpyhuone taitavat olla kodin yksityisimmät alueet, Kaj Kalin toteaa. 
”Varsinkin ruuhkavuosia elävät sukulaiset ja kaverit puhuvat vessaan ja kylpyhuoneeseen liittyvistä yksityisyyden kokemuksista. Ihanaa, kun saa edes jossain olla hetken rauhassa.”
Vessahetki voi keskeytyä ovea takovan pikku nyrkin vaatimuksiin. Vielä harmillisempaa, jos vessanpytty on kylpyhuoneessa. Nauti siinä sitten rauhassa kosmetiikkateollisuuden hemmottelevista tuotteista.
”Päivitetyn asumisen huippua taitavat edustaa kahden vessan kodit”, Kaj Kalin summaa.
(Avotakka 3/19)


Tilastojen mukaan Suomi on maa, jossa perheet syövät kaikkein vähiten yhdessä. Helena Petäistö kertoo ranskalaisten ihmetelleen tv-ohjelmaa, jossa kuvattiin jyväskyläläistä perhettä.
”Ohjelmassa perheenjäsenet kävivät vuorollaan jääkaapilla, istuivat omia aikojaan ruokapöydän ääreen, jossa kökötti pahvinen juomapurkki, ja lähtivät sitten omille teilleen. Kukaan ei kattanut pöytää eikä kukaan odottanut toisia mukaan. Mitään keskustelua ei syntynyt.”
Helena Petäistö kysyy, olisiko Suomessakin aika palata käytäntöön, joka ei ole muualta Euroopasta koskaan kadonnut: perheen yhteiseen päivälliseen?
”Aterialla opitaan lapsesta lähtien paitsi käytöstapoja ja syömään kotiruokaa, myös kuuntelemaan ja keskustelemaan.”
(Apu 5/19)